soboto, 14. novembra 2015, smo se odpravili na strokovno ekskurzijo po Gorenjski. Ogledali smo si primere dobrih praks povezovanja in sodelovanja na podeželju. Uspešne primere so nam predstavljali ljudje, ki so v svojo dejavnost vložili srce in dušo. Rezultat tega so zgodbe o uspehu in zgled, kakršnemu lahko mirne duše sledimo tudi mi.

Po odhodu iz Zgornje Savinjske doline smosi najprej na Brniku ogledali trgovino z lokalnimi izdelki in pridelki, katere lastnik je izdelovalec lesenih hiš Damahaus Prestige. V družinskem podjetju so trdno prepričani, da se da s poštenim delom in odločnostjo zelo dobro živeti. Trudijo se, da v svoje delo vključujejo čim več domačih surovin in dajejo delo domačinom.

Nato smo se ustavili v Zbirnem centru Zarica Kranj kjer so nam predstavili postopek obdelave odvrženih predmetov, ki bi sicer končali kot odpadki, s predelavo ali obnovo pa predmeti znova zaživijo. Odpeljali smo se tudi v center mesta, kjer imajo razstavno prodajni salon prenovljenih izdelkov.

Rokodelskem centru DUO Škofja Loka so nas sprejeli mojstri rokodelci. Predstavili so nam rezbarstvo, polstenje, pletarstvo ter druge mojstrovine. Odgovorili so na številna naša vprašanja in nas opogumljali, da bi kakšen podoben center ustanovili tudi v naši dolini.

V Radovljici smo si ogledali Lectarski muzej, nato pa smo se okrepčali v priznani gostilni s tradicijo Lectar v Radovljici.

Pozno popoldne smo prispeli v Bohinj, kjer so nam domačini predstavili blagovno znamko »Bohinjsko« in turistično povezovanje okrog Julijskih Alp, ogledali pa smo si tudi nov center Triglavskega narodnega parka »Bohinjka«.

Zadnjo postajo smo imeli v Bohinjski sirarni, kjer smo izvedeli kako so Bohinjci prišli do bogatega znanja s področja sirarstva, ob koncu ogleda sirarne pa tudi okušali pristen bohinjski sir.

Med vožnjo nazaj so vsi udeleženci poudarjali, da je bil program izvrsten ter da so se veliko naučili in dobili navdih za nadaljnje delo. Najpomembnejši zaključek ekskurzije je, da je treba biti odločen in ponosen na svoje korenine ter pridno delati, potem pa lahko računaš na uspeh.